Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Kan je bij de gemeente een VOG aanvragen?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag
aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvragen bij de gemeente, hoe werkt dat?

Het aanvragen van een VOG kan bij de gemeente. Of je nou in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam woont, je kunt ervoor kiezen om jouw VOG via de gemeente aan te vragen.

Maar waarom je dat zou doen? Dit kan handig zijn wanneer je niet in het bezit bent van van een KvK-nummer of geen DigiD ter beschikking hebt. Daarom kun je voor een schriftelijke aanvraag van een VOG terecht bij jouw gemeente.

Als je een Verklaring Omtrent het Gedrag schriftelijk wilt aanvragen via de gemeente, dien je hier voor een een afspraak te maken. Het is dan verplicht om een volledig ingevuld aanvraagformulier in te dienen bij de afdeling Burger- en Publiekszaken. Dit doe je vanzelfsprekend bij de gemeente waar je staat ingeschreven op dat moment. Het formulier dat ingeleverd dient te worden krijg je van de organisatie waarvoor je de VOG nodig hebt.

Hoe vraag ik een VOG aan bij de gemeente?

Het aanvragen van een VOG bij de gemeente is lang niet zo makkelijk als een online aanvraag indienen. Je moet namelijk een afspraak maken om hiervoor langs te kunnen komen bij de gemeente. Vaak zijn de mogelijkheden hiervoor tijdens werktijden. 

Dat is nog niet alles. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag via de gemeente brengt ook nog een flink kostenplaatje met zich mee. Doorgaans zijn de kosten voor het in behandeling nemen en de VOG-aanvraag zelf €41,35. Het aanvragen van een VOG via de gemeente werkt volgens de volgende stappen:

  1. Maak een afspraak;
  2. Het kan voorkomen dat je nog jouw eigen gegevens moet invullen op het aanvraagformulier;
  3. Vul tijdens de afspraak je gegevens in en betaal €41,35;
  4. Je ontvangt van de gemeente een kopie van de aanvraag gegevens en deze dien je op juistheid te controleren;
  5. Zodra de VOG aanvraag is goedgekeurd ontvang je jouw VOG thuis met de post.

Let er op dat je een volledig ingevuld aanvraagformulier meeneemt als je bij de gemeente een VOG aanvraag gaat doen. Je dient dit formulier in te dienen bij de Burger-/Publiekszaken afdeling binnen jouw gemeente waar je bent ingeschreven.

Een afspraak maken voor het aanvragen van een VOG bij de gemeente kost onnodig veel tijd. Hiervoor moet je namelijk naar de gemeente toe en daarnaast ook papierwerk met je meenemen. Tot slot moet je ook je identiteitsbewijs meenemen. Wist je dat je dit online stukken sneller en makkelijker doet? Vraag jouw VOG eenvoudig online aan via vogdigitaalaanvragen.nl  binnen 1 minuut zonder een afspraak of papierwerk.

Extra vereisten

Voor de aanvraag van een VOG in verschillende sectoren kunnen er extra vereisten aan verbonden zitten. Zo bestaan er screeningsprofielen, welke bijvoorbeeld van kracht zijn binnen de taxibranche. Wat wilt dit zeggen? Als een toekomstige werkgever voor een screeningsprofiel, dat is deze verplicht om risicogebieden verbonden aan de werkzaamheden te vermelden.

Kun je zelf een VOG aanvragen?

Ook zonder werkgever of organisatie is het mogelijk om een VOG bij de gemeente aan te vragen. Maar ook digitaal kun je jouw VOG eenvoudig en snel zelf aanvragen.

De stappen van een VOG aanvragen bij de gemeente

Het proces voor het aanvragen van jouw VOG bestaat uit een aantal stappen. Dit zijn:

  • Allereerst is het de taak van de werkgever om de werknemer in te lichten over de VOG aanvraag en tevens van het formulier voor het doel van de aanvraag te voorzien. Daarnaast moet de werkgever ook aangeven hoe Justis de werknemer dient te screenen;
  • De werknemer vult het formulier met persoonsgegevens verder in en dient het formulier in te leveren bij de afdeling Burger- en Publiekszaken;
  • Vervolgens neemt Justis binnen maximaal 4 weken de aanvraag in behandeling;
  • Tot slot controleert de werkgever of de VOG echt is en of de screening juist is verlopen. Indien akkoord wordt de Verklaring Omtrent het Gedrag overhandigt.

Kortom, het blijft een stuk eenvoudiger, sneller en handiger om een VOG aanvraag online te doen!

Een VOG digitaal aanvragen

Naast het feit dat een VOG aangevraagd kan worden via de gemeente, is het makkelijker en sneller om een VOG digitaal aan te vragen. Waar je bij de gemeente alleen terecht kan met een afspraak, kun je digitaal jouw VOG aanvraag afronden wanneer het jou uitkomt.